• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası
Dergi PDR
Türk PDR
Türkiye Eğitim
Geleceğin Meslekleri Yazı Dizisi Beşinci Bölüm: ÇOCUĞUMUZU BEKLEYENLER

Google’ın 1998’de kurulduğunu biliyor muydunuz?

Peki ya Facebook’un 2004,

Twitter’ın 2006,

Instagram’ın ise 2010, yılında dünyaya “Merhaba” dediğini?

Günümüzde bu platformları bilmeyen yok ama bundan çok kısa bir zaman önce hiçbiri yoktu. İşte, teknoloji ve internetin dört nala koşup, ağzımızı hayretten açık bıraktığı günümüz koşullarına ayak uydurmak ve meslek seçimini de buna göre yapmak artık zorunlu.

 

Geleceğin Mesleklerine Hazırlanmak için Çocuğunuz Neler Yapmalı?

Gelecek yıllarda popüler olma ihtimali yüksek meslekler için, çocuğunuzun bazı becerilerini geliştirmesi, sağlam bir temel atmasını sağlayacaktır. Öğrenme ve beceri edinme potansiyellerinin en yüksek olduğu yaşlarda, onu desteklemek ve doğru yönlendirmek ise sizin göreviniz. Geleceğin meslekleri için gereken becerileri dikkatlice okuyun.

 

1-Problem Çözme Becerisi: Her ne kadar günümüzde aşırı karmaşık problemleri çok nadir yaşıyor olsak da, yakın gelecekte anlamlandırmakta güçlük çekeceğimiz bazı problemlerle yüz yüze geleceğiz. Bu tip sorunların çözümü için ise zihni esnetebileceğimiz kadar esnetmemiz, yani zihinsel becerileri güçlendirmek gerekiyor.

2-Eleştirel Düşünme Becerisi: Her ne kadar teknoloji ve yapay zeka, neredeyse bütün iş kollarında sürecin otomatik yönetilmesini sağlayacak olsa da insan faktörü her zaman yönetici güç olarak varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla, eleştirel düşünebilen ve analiz edip çözüm üretebilen insanlar, geleceğin meslekleri için aranan kan olmaya devam edecektir.

3-Yaratıcı Düşünme Becerisi: Problemler karşısında standart çözüm yollarını değerlendirmek yerine yaratıcı biçimde farklı yollar bulabilen insanların, koşullar ne olursa olsun ihtiyaç duyulacak iş insanları olacağını ifade edebiliriz.

4-Sosyal İlişkiler: Robotlar ve yapay zekanın erişmesi neredeyse imkansız olan insani bir alan var: sosyal ilişkiler. Bu beceriye sahip insanların iş bitiriciliği ve çözüm odaklı olmaları sebebiyle, yöneticileri ve müşteriler tarafından el üstünden tutulmaları muhtemeldir. Sosyal ilişkilerde en önemli 2 ölçütün, empati kurma ve iyi bir dinleyici olma özellikleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

5-STEM Becerileri: İngilizce’den dilimize geçmiştir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin İngilizce’deki baş harfleriyle temsil edilir. Bu alanların, her daim revaçta olacağını ve söz konusu becerilere sahip bireylerin de aranan insanlar olacaklarını unutmamanızda fayda var.

6-SMAC Becerileri: Tıpkı STEM gibi, bu ifade de sosyal, mobil, analitik ve bulut ifadelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Bahsi geçen alanlardaki becerilerini geliştirenler, geleceğin meslekleri için öne çıkan insanlar olabilme potansiyeli taşırlar.

7-İnterdisipliner Bilgi Becerileri:Türkçe’ye disiplinler arası bilgi becerileri olarak da çevrilebilir. Hem iş yaşamı hem de sosyal yaşantıda karşılaşılan problemlere çözüm üretirken, farklı bir alanda edindiğiniz bilgi ve deneyimleri kullanmak size etraflıca bir bakış atma olanağı da sunar. Dolayısıyla problemi geniş bir çerçevede ele alma ve hızlı çözüm üretebilme becerilerine sahip olursunuz.

Kaynak: https://www.mentalup.net/blog/gelecegin-meslekleri

  
796 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın