• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası
Dergi PDR
Türk PDR
Türkiye Eğitim
Geleceğin Meslekleri Yazı Dizisi Üçüncü Bölüm: YENİ ÇAĞIN DONANIMI

Çocukların, geleceğin mesleklerine adapte olabilmesi için ezbere bilgiler artık yeterli değil. Yeni meslekler için çocuklara kazandırılması gereken başlıca beceriler, analitik düşünme, problem çözme ve öğrenebilmeyi öğrenmedir.

İş dünyası değişiyor, ayakta kalabilmek için muhtemelen üniversitede öğrenemeyeceğiniz bazı becerilere sahip olmanız gerekir.

İş tanımınız son 5 yılda oldukça değişti veya şu an sahip olduğunuz meslek, belki de kısa bir süre önce yoktu.

Yetenek yönetimi konusunda dünyanın önde gelen şirketlerine uzmanlık ve ileri teknoloji tabanlı hizmetler veren ve geleceğin becerileri üzerine çalışmalar yapan Gelecek Enstitüsü (Institute for the Future-IFTF) ve Cornerstone'un CEO'su Adam Miller diyor ki;

"Gelişmekte olan iş yerleri becerileri bölüştürüyor.Yüksek becerileri nispeten az barındıran çok büyük bir iş grubumuz var ve bu işlerin birçoğu, gelecekte otomatik hale getirilecek. Diğer taraftan, yüksek teknik beceri gerektiren işlerin önü oldukça açık çünkü bu becerilere sahip yeterince insan yok. Çalışanlar farkında olmasa da, sahip oldukları becerilerin ömrü artık eskisinin yarısı kadar."

Şimdi gelin geleceğin mesleklerini yapacak insanların taşımaları gereken niteliklere bir göz atalım. Unutmayın geleceğin dünyasında beklenti bu niteliklere göre şekillenmektedir.

Gelecek Enstitüsü'ne (Institute for the Future-IFTF) göre günümüzün ve geleceğin iş yerleri, teknoloji, ekonomi, çevre ve politikadan dolayı oldukça farklı bir hal aldı. Yetenek yönetimi yazılımı ve sistem sağlayıcısı olan Gelecek Enstitüsü'ne göre, rekabet etmek ve pazarda sağlam bir yere tutunmak istiyorsanız, 5 "süper beceri" konusunda uzman olmalısınız:

1) Kişisel Marka Olabilen (PERSONAL BRAND)

Başarılı olmak, kendinizi diğerlerinden ayıracak özelliklere sahip olmak demektir. Gelecek Enstitüsü'ne göre, kim olduğunuz ve kim olmak istediğinizi tanımlayan kişisel bir markaya ihtiyacınız olacaktır. Bunun için, devamlı bir itibar ve güven oluşturmanız gerekir.

Purdue University Global'ın kariyer hizmetleri başkan yardımcısı Jennifer Lasater, kendinizle ilgili oluşturduğunuz izlenimin, kültürüne en uygun olduğunuz işyerini bulmak ve iş arkadaşlarınıza, müşterilerinize ve yöneticinize güven duymanız için çok önemli olduğunu söylüyor.

Sosyal medya varlığınızı ve e-posta adınızı düzenlemek gibi temel adımlarla başlayın. "Görünümünüzün profesyonel, parlak ve ilgilendiğiniz bir organizasyon için uygun olduğundan emin olun." diyor Jennifer Lasater. Aynı zamanda, bir mentor, danışman veya güvendiğiniz bir arkadaşınızın görünümünüz hakkında vereceği samimi bir geri bildirimin size yardımcı olabileceğini de ekliyor.

London Business School'daki örgütsel davranış profesörlerinden Tammy Erickson ise bu konudaki fikirlerini şöyle bildiriyor:

"Kişisel bir marka oluşturmak, başarılarınızın ve özelliklerinizin farkında olmayı da içerir. Ben onlara 'rozetler' diyorum. Bunlar, itibar portföyünüzü oluşturan beceriler. Bu beceriler, finansal bir sihirbaz, güvenilir veya yaratıcı olmanız olabilir. Bunları, geleneksel akademisyenlerin fark edemediği, daha yumuşak, daha niteliksel becerilerle harmanlamalısınız."

2) Dijital Kıvraklık Yeteneği Olan (DIGITAL FLUENCY)

Miller, dijital dönüşümün her sektörü etkilediğini ve "makine" ile arkadaşlık kurabilmenin en önemli 5 beceriden biri olduğunu söylüyor. "Teknoloji bir yere gitmiyor ve bir bölüm haline geliyor. Şimdi, bütün dünya, teknoloji dünyası." diye ekliyor.

İnsanlar, robotlar ve botlardan oluşan ekiplerin nasıl bir araya getirileceğini ve nasıl bir arada çalıştırılacağını bilmeniz gerekiyor. Gelecek Enstitüsü'ne göre, yapay zeka asistanlarınız size kolaylık ve verim vaat edecektir ancak daha fazlasını yapmak ve daha önce yapamadığınız şeyleri başarmak için onların zekasına nasıl dokunacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Çalışan değerlendirme çözümleri sağlayıcısı Caliper'ın organizasyonel gelişimden sorumlu başkan yardımcısı George Brough, teknolojiyi ve makineleri benimseyebilme yeteneğinin işlerin yapılabilme yeteneğiyle ilgili olduğunu söylüyor. Brough, gerekli araçları, nasıl kullanılacağını ve hangi durumda hangisinin kullanılacağını bilmenin önemli olduğunu düşünüyor ve bunun için de yeni beceriler edinmek, eksik olduğunuz konularda insanlarla ve makinelerle işbirliği içinde olmak gerektiğini de söylüyor.

3) Network Sahibi Olabilen (A TRIBE)

Ekonomi, iş ve kitle kaynak kullanımı ile birlikte ilerledikçe, kişisel bir beceri grubuna ait olmanız önemli hale gelmektedir. Gelecek Enstitüsü'ne göre, açık, özel veya kamu malları gibi ticaretin birçok farklı türüne hakim olmalısınız ve dünyadaki şekiller değiştikçe, istediğiniz şekillendirmeleri yapmanız için bir tasarımcı gibi düşünmeniz gerekiyor.

Pace Üniversitesi Kariyer Hizmetleri Departmanı müdür yardımcısı Jim Davis, “Bu ortamda kariyer yapmak ve finansal istikrarı korumak için kişisel çevrenize güvenmek önemli bir faktör ve network oluşturmanın yeni bir pozisyon veya iş bulmak için en etkili yol olduğu birçok kez kanıtlanmıştır.” diyor.

Bunu anlamak ve kariyeriniz boyunca network oluşturmak ve networkünüzü geliştirmek için zaman ayırmak, kariyer değişikliği yapma zamanınız geldiğinde, fırsatların ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

4) Karmaşıklığı Anlamlandırabilen (MAKING SENSE OF COMPLEXITY)

Karmaşıklık, kaos gibi görünebilir ama Gelecek Enstitüsü'ne göre, yeni yollar çizmek için noktaları birleştirmeniz gerekir. Miller, uyum sağlayabilir olmanın, değişime ayak uydurmanızı kolaylaştıracağını ve sahip olmanız gereken yeni yetenekleri kabul etmeniz gerektiğini söylüyor. Değişim konusunda rahat olmalısınız ve yeni beceriler geliştirmeye istekli olmalısınız.

Yönetici Geliştirme Danışmanlığı firması olan Executive Development Associates'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Bonnie Hagemann, değişime açık olmanın, büyüme fırsatları aramanıza yardımcı olacağını söylüyor ve en iyi büyüme fırsatının, yalnızca bir üste ilerlemek değil, başka bir rol ya da projede olabileceğini de hatırlatıyor. Aynı zamanda Hagemann, "Bazen yeni bir beceri öğrenmek için bir geri adım atarsınız ve sonra yeniden yükselirsiniz. Kariyer örgüsü yerine, kariyer basamaklarını düşünün." diye ekliyor.

5) Esnek Olabilen (RESILIENCE)

Kişisel yaşamınızda, esnek olmak genellikle sorunları ve engelleri aşmakla ilgilidir. Charlotte Üniversitesi, Indiana Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki işletme ve ticaret hukuku profesörü Charlotte Westerhaus-Renfrow, "Bir iş ortamında esnek olmak, engelleri, çözümlere ve fırsatlara çevirmenize yardımcı olur. Bunu yapan çalışanlar çok değerli olur çünkü böylece işyerinde yenilik kültürünü hızlandırırlar. Dönüşüm yapamayan şirketler esnek olmadıkları için başarılı olamazlar." diyor.

Westerhaus-Renfrow, esnekliği geliştirmenin en iyi yollarından birinin, olumsuz durumları, herhangi bir durumdaki olumlu olasılıklar üzerinde büyük bir etki oluşturmaya odaklamak olduğunu söylüyor, "Kendinizi, destek ve rehberlik edebilecek esnek insanlarla çevreleyin. Esnek insanlar, ilham vermeye ve uyumlu insanlar oluşturmaya eğilimlidir."

Lasater'a göre, esneklik, herhangi bir meslekte herkes için en önemli özelliktir. “Gerilimler, problemler ve kişisel sorunlar dikkati dağıtıcı ve bunaltıcı olabilir, ancak her seferinde yükselmeyi bilen insanlar harika şeyler yapar” diyor. Lasater, “Bunun için kısa ya da hızlı bir yol yok; eğer yeterince istiyorsanız, ona karşı çalışmaya devam etmelisiniz. ” diye ekliyor.(1)

Gelecek Enstitüsü (Institute for the Future-IFTF)’nün sıraladığı beş önemli yeteneğe başka özellikler de eklemek mümkün. Yakın bir gelecekte tüm işverenlerin iş ilanlarında arayacağı bazı nitelikler:

6-Metropol yaşamına adapte olabilen

Kentlere olan göçlerin oldukça arttığı, çoğu şehrin metropol olma yolunda hızla ilerlediği günümüzde, bu hızlı değişimin de planlanması ve yönetilmesi gerekiyor. “Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi”, tam da bu noktadaki önemli bir eksiği tamamlayarak geleceğin prestijli meslekleri arasında yerini alıyor.

7-Küreselleşen dünyaya yön veren

Küreselleşmenin etkilerini hemen her alanda hissetmeniz mümkün. Bu büyüme iç ve dış ticarette taleplerin karşılanması aşamasındaki ihtiyaçları da arttırmakta. Uluslararası ithalat ve ihracat hacminin hızlı bir şekilde büyüdüğü günümüzde “Gümrük İşletmeciliği” önümüzdeki yılların gözde meslekleri arasında gözüküyor.

8-Teknolojiyi yetkin biçimde kullanabilen

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izleyen, hatta bizzat bu gelişmelere öncülük eden mesleklerin önümüzdeki yıllarda önemlerini giderek arttıracakları günümüzde de görülen bir gerçek. Genel adıyla literatürde “Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri” olarak geçen ve geleceğe yön veren mesleklerden bazıları ise; “Sistem Tasarımcı ve Yöneticisi”, “Ağ Yöneticisi”, “Web Tasarımcısı”, “Programcı ve Yazılım Geliştiricisi”

9-Sağlık biliminde öncü

Sağlık sektöründeki gelişmeler de teknoloji ile paralel olarak ilerlemesini ilerleyişini sürdürüyor. Kalp pilleri, yapay organlar, diyaliz makinesi gibi tıbbi cihazların tasarımı ve üretilmesi üzerine çalışan “Biyomedikal Mühendisliği” gelecekte de önemini arttıracak bölümlerden biri.

10-Gıdalar konusunda uzman

Yemek yapmanın hayata lezzet katmaktan çok sanata dönüştüğü “Şef”, “Degustatör” ve “Gastronomi Uzmanlığı” meslekleri genel adıyla “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” olarak anılıyor. Mutfağı kapsamlı olarak ele alması ve bir kimyager titizliğiyle yaratıcılığı birleştiren alanıyla yeni bir bilim dalı olarak kabul edilen “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, hem Türk mutfak kültürünün hem de dünyanın farklı mutfaklarının tanıtıldığı; gıda bilimi, yiyecek işletmeciliği ve modern mutfak teknikleri gibi konuları kapsayan geniş bir yelpazede kariyer olanağı sunuyor.

11-Hayal gücünü ve yaratıcılığını kullanan

Robotların işinizi elinizden almasında endişeleniyorsanız, daha yaratıcı olmaya çalışın. Zira ne kadar yaratıcı olursanız, robotların sizin işinizi yapabilmesi o kadar güçleşir. Robotlar hesaplamada ve problemleri belirlemede sizden daha başarılı olsa da, iş orijinal içerikler yaratmaya, kalıpların dışında düşünmeye ve soyut düşünmeye geldiğinde, halen sizden çok gerideler

Teknolojik gelişmeler ile birlikte geleceği belirleyen en önemli unsurların başında “yaratıcılık” gelmekte. Sürekli değişen ve gelişen teknolojik aletler, günlük hayatımızda kullandığımız araç-gereçler ve daha nicelerinin tasarımını ise günümüzün ve geleceğin mesleği olarak gösterilen “Endüstri Ürünleri Tasarımı” yapıyor. (2)

12-İnsan İlişkileri Gelişmiş Olan

Gelecekte bir gün robotlar her şeyi ele geçireceği için, insanlar olarak birbirimize daha sıkı bağlanmalıyız. Geleceğin istihdam pazarında başarılı olmak için, insanları ve robotları nasıl yöneteceğinizi çözmeniz, bunu yaparken de kendi duygularınızla yüzleşmeniz, empati kurmanız ve karşınızdakini dinlemeniz gerekecek.

13- Disiplinler Arası Bilgi

Gelecekteki mesleğiniz, gelecekte karşınıza çıkacak problemlere yaratıcı çözümler sunabilmeniz için, birçok farklı alandan sahip olduğunuz bilgileri kullanmanızı gerektirecek. Dikkatinizi çeken hemen her konu ile alakalı, okuyabildiğiniz kadar fazla şey okuyup mümkün olduğunca fazla şey öğrenmeye çalışın. Üniversitede okuyorsanız, tamamen farklı bir alanda çift anadal ya da yan dal yapmaya çalışın. Bunun uzun vadede çok işinize yarayacağını garanti edebiliriz.

14- Zihinsel Esneklik ve Karmaşık Problem Çözebilme Becerisi

Gelecek, hiç deneyimlemediğiniz bir dünyada, hiç görmediğiniz problemleri karşınıza çıkaracak. Bu problemleri çözmek için gereken zihinsel esnekliğe sahip olup sınırların dışında düşünebilmeli, büyük resmi görmeli ve her şeyi farklı bir şekilde sınıflandırarak çözüme ulaşabilmeniz gerekecek. Neyse ki bu beceri geliştirilebilir ve tek ihtiyacınız olan pratik yapmak. Ne kadar zor problemler ile uğraşırsanız, beyniniz de o kadar esnek davranmaya başlar.

15-Eleştirel Düşünce

Teknoloji sayesinde bugünün işlerinin birçoğu otonom hale geçecek olsa da, muhtemelen teknolojinin sizin için eleştirel düşünce sergilemesini istemezsiniz. Gelecekte de tam olarak bu beceriniz işinize yarayabilir. İleride sürekli farklı durumları analiz etmeniz ve mantığa dayalı farklı çözüm yolları düşünmeniz gerekecek.

16-STEM (Science, Technology, Engineering, Maths): Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik

Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanındaki işlerin şu anda fazlaca popüler olması, gelecekte bu alanların unutulacağı anlamına gelmiyor. Teknoloji geliştikçe, sizin de daha ileri seviye STEM becerilerine ihtiyacınız olacak. Bunun yanı sıra kodlama da önemli bir gereklilik. Kodlamayı öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

17-SMAC (Social, Mobile, Analytics, Cloud): Sosyal, Mobil, Analitik ve Bulut

STEM’i daha önce mutlaka duymuşsunuzdur, fakat SMAC nispeten daha az bilinir. Bu kısaltmadaki becerileri ve platformları öğrenmeniz, gelecekteki iş piyasasında bir adım öne çıkmanıza yardımcı olacaktır.(3)

Kaynaklar:

(1)- https://ceotudent.com/gelecegin-meslekleri-icin-sahip-olmaniz-gereken-5-super-yetenek

(1)-: https://www.fastcompany.com/40584248/these-are-the-5-super-skills-you-need-for-jobs-of-the-future

(2) https://www.hurriyet.com.tr/kesfet/gelecegin-mesleklerinin-6-ortak-ozelligi-40516826

(3) http://www.yeniisfikirleri.net/gelecegin-meslekleri-neler-olacak/
  
502 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın