• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Site Haritası
Dergi PDR
Türk PDR
Türkiye Eğitim
Geleceğin Meslekleri Yazı Dizisi İkinci Bölüm: YENİ BUZ DEVRİ

Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacağı çağa göre yetiştirin

                                                             Hz. Ali (R.A.)

                İlk buz devri dünyaya hakim olan dinozorların yok olmasıyla sona ermişti. Sebep; yeni şartlara ayak uyduramamak. Bu dönemden daha küçük pek çok canıl sağ olarak çıkabildiler. Adaptasyon yeteneği aynı zamanda zekanın bir tarifi olarak ta kullanılmaktadır.

                Avcılık, Toplayıcılık, Tarım, Yerleşik Hayat, Şehirleşme, Sanayileşme, Makineleşme, Bilgi çağı, Dijitalleşme derken geldik Yapay Zeka çağına.

Her dönem bir öncekinin üzerine kurulur.

Her dönem bir öncekinin birikimini kullanır ve hayatı yeniden tanımlar.

                Her dönem bir öncekinin hatalarından doğar.

                İlk buz devri dünyanın rakipsiz hakimleri dinozorların sonu oldu. Rakipsizlikleri en büyük zaafları idi. Uyum sağlama konusunda küçücük farelerin performansını bile gösteremediler..

                Bu çağın hakim canlısı şüphesiz insan. İnsan “alet kullanma yeteneği olan tek canlı” aynı zamanda. Alet yaptı ve kullandı asırlar boyunca. Önce hayatta kalmak için kendisini koruyacak aletler yaptı. Sonra bu aletlerle (gene hayatta kalmak için) başka canlıları avlamayı öğrendi. Gelişti başka aletlerle hayatını kolaylaştırdı. Yetmedi başka insanlara karşı kullandı o aletleri. Daha kolay ürünler için kullandı. Para kazanmak için kullandı. Uzaya çıktı o aletlerle, okyanuslara indi, serçeden balinaya her canlıyı öldürdü, yer üstü yetmedi yer altını sömürdü o aletlerle. “Çok, daha çok, pek çok” sözü adeta düsturu oldu insanın. Üretirken yok etti, kazanırken kirletti, ardında çöller bıraktı, harabeler bıraktı, mezarlıklar bıraktı. Kirlenmiş denizler, topraklar hatta atmosfer… Sonsuz bir hırsla dokunduğu herşeyi yaraladı…

                Ve günümüze geldik. Girdiğimiz dönemin adı ne olursa olsun sırtımızda geçtiğimiz çağlarda yaptığımız hatalar olacak. Sonsuz hırsla  elde ettiğimiz kazançların ödenmemiş bedelleri de bu çağda üstümüzde olacak.

                Kirletilmiş dünya bu dönemin çözmesi gereken sorunlarından bir tanesi olacak. Hayatı sürdürmek için elde edeceğimiz ilk şey yaşanabilir bir çevre olacak.

Bu nedenle çevre ile ilgili mesleklerin yükseleceği bir çağa girdik. Her tür kimyasal, biyolojik, hatta nükleer kirliliklerin bertaraf edilmesi, çevreci teknolojilerin geliştirilmesi, organik tarım geçtiğimiz asırda ürettiğimiz sorunların bedeli olarak bu dönemde önem kazanacaklar.

Rutin prosedürlere sahip mesleklerin yavaş yavaş yapay zekaya sahip sistemlerce yürütüleceği bir çağa başlıyoruz. Makinelerin yapabileceği her meslek insanın elinden çıkacak.

Devasa veri tabanlarıyla beslenecek yapay zeka sistemlerince son derece karmaşık yapıdaki işler kolay ve istikrarlı bir şekilde yapılabilecekler.

Bir çok mühendislik alanları, Tıp, değişik hizmet kolları, hemen her türlü organizasyon ve yönetim işleri bu dönemde insan zaaflarından ayrıştırılmış sistemlerce yerine getirilecekler.

 Zaten dikkat edilirse bu alanlar günümüzde de büyük ölçüde  teknolojik alt yapının sunduğu imkanlarla , elde ettiği verilerle yürütülmektedir.

Mesela tıp alanında hastaya yapılan MR, EKG, Ultrasıon vs. tetkikler, yeni teknolojik alt yapıyla kurulu laboratuarlarda elde edilen tahlil sonuçları , muayene sonuçları, geçmiş sağlık hikayesi bir araya gelip, uygun bir teşhis konulmasında ve ardından tedavinin yapılmasında temel teşkil etmektedir. Tüm olası senaryoların yüklendiği, bütün literatürü bir arada kullanan yapay zeka ile geliştirilmiş bir sistemin bugünkü sitemin yerini alması sizce ne kadar sürecektir?

Aynı durum mühendisliklerde hatta yönetim ve organizasyon işlerinde de geçerlidir.

Kısacası yeni bir Buz Devrine girmiş bulunuyoruz. Değişen şartlara uyum sağlayacak, yeni dönemin gereklerini yerine getirecek hazırlığı şimdiden sağlamalı, ihtiyaç duyulacak vasıflarımızı şimdiden geliştirmeliyiz.

  
600 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın